Water project van Jacqueline Kasemier, Remco Ekkers en Oleg Lysenko

Jacqueline Kasemier exposeert haar schilderijen,
Remco Ekkers leest zijn gedichten,
Oleg Lysenko speelt op bayan het Wolga lied
Олег Лысенко играет на баяне “Эй, ухнем”
Oleg Lysenko plays on the bayan “Volga boatmen”

U kijkt naar de presentatie van het project “WATER’
De spiegelingen en rimpels in het water… ze zijn er even, maar je kunt ze vasthouden in schilderijen, in muziek, in gedichten.
Jacqueline Kasemier, Remco Ekkers en Oleg Lysenko presenteren een programma rond het thema ‘water’ waarin schilderkunst, poëzie en muziek samen komen. Oleg speelt op zijn bayan, Remco draagt zijn water-gedichten voor.Jacqueline exposeert haar water-schilderijen. Zij bieden een programma van ongeveer 70 minuten. Dat kan in één programma,  maar ook bijvoorbeeld 45 min voor de pauze en 30 min na de pauze.

Een afdaling in de spiegeling van het water, dat is het avontuur in de schilderijen van Jacqueline Kasemier. Beroering in het water, vegetatie en weerkaatsing van het warme licht op de donkere diepte creëren een welhaast abstract spel van kleur en beweging. De dingen die zich boven ons bevinden worden onder ons gespiegeld zichtbaar. Rimpelingen en drijvende blaadjes vormen een afscheiding. De grens tussen toeschouwer en beeld lost op en je wordt als kijker opgenomen in een diepe, bewegende wereld. Deze geschilderde wereld smelt wonderwel samen met de door Remco Ekkers geschreven watergedichten en de vloeiende klanken van de bayan van Oleg Lysenko.

Jacqueline Kasemier, schilder (Groningen, 1948) studeerde aan de Academie Minerva in Groningen en heeft geëxposeerd door heel Nederland, o.a. op de PAN beurs, de Realistenbeurs in Amsterdam, het Drents Museum, Museum Slager in ‘s Hertogenbosch, de Fraeylemaborg, de Zilverkamer in Appingedam,Museum Möhlmann en in een groot aantal galerieën, o.a. Wiek XX, Mokum, Van Veen, Van Strien, Ter Beek, Den Andel (o.a. Meesterlijke Noordelingen) en in het buitenland, o.a. U.S.A.; V.K.; Spanje; Frankrijk en Italië.

Remco Ekkers, dichter (Bergen,1941) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Groningen. Doceerde letterkunde aan de Noordelijke Hogeschool en de Rijks Universiteit te Groningen. Poëzielessen aan het FLMD en de Groninger Schrijversschool. Geeft cursussen en lezingen over letterkunde en mythologieën. Gedichten en verhalen o.a. in de Revisor, Tirade, De Gids, Hollands Maandblad, Maatstaf, Raster. Remco heeft voor Haringen in sneeuw(1984) ontving hij in 1985 een zilveren griffel ontvangen. Voorbij de grens;Arctische gedichten(Hofvijver Poëzieprijs 2012).

Oleg Lysenko (1974, Oekraïne) volgde zijn opleiding aan het muziekcollege van Poltava en Tchaikovsky Nationale Muziek Academie in Kiev.Na zijn afstuderen in 1999, bracht Oleg zijn eerste CD ‘Awakening’ uit en zette hij zijn studie voort aan de Messiaen Academie in Nederland. Vervolgens specialiseerde hij zich in Argentijnse tango op bayan en bandoneon aan het Rotterdamse Conservatorium. Oleg heeft o.a. gespeeld met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, samen met de Russische bariton Dmitry Hvorostovsky. Hij trad op in de Spiegelzaal van het Concertgebouw voor de AVRO op radio 4 en bij het VPRO televisieprogramma Vrije Geluiden. Oleg heeft een voorliefde voor genre-overschrijdende projecten waarbij beeldende kunst, literatuur en muziek elkaar aanvullen en in elkaar overvloeien. Recent trad hij onder meer op met schrijver en beeldend kunstenaar Armando, beeldhouwer en tekenaar Koenraad Tinel en met de schrijvers Stefan Brijs en Stefan Hertmans.

Een video fragment: https://youtu.be/5LD6C5kST1M
De schilderijen op: http://www.kasemier.nl/

Contact via: Oleg Lysenko
tel: 0031-06 13591523
info@oleglysenko.nl
www.oleglysenko.nl