Grensland

Met Marc Jansen

‘Grensland’ is de letterlijke vertaling van de naam Oekraïne. ‘Grensland’ is ook de titel van het boek dat emeritus-hoogleraar Marc Jansen schreef over de geschiedenis van Oekraïne.
In het gezamenlijke programma van Marc Jansen met Oleg Lysenko geeft Marc een lezing met beelden over de geschiedenis van Oekraïne, waarmee hij ook recente gebeurtenissen in een breder perspectief plaatst. Oleg sluit aan met volks- en klassieke Oekraïense muziek (solo bayan en bayan met zang) uit verschillende perioden in de Oekraïense geschiedenis: kozakkenliederen uit de 17e eeuw, orthodoxe kerkmuziek van bijv. Bortnianski en Berezovski (18e eeuw), het bekende Shedrik van Leontovich (1904) en modern klassieke stukken (Victor Vlasov, eind twintigste eeuw) die reflecteren op de repressie onder Stalin.

 

Marc Jansen

Marc Jansen was als historicus lange tijd verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij woonde enkele jaren in Moskou en doorkruiste de voormalige Sovjetunie. In 1980 verscheen zijn proefschrift Een showproces onder Lenin, gevolgd door diverse boeken en artikelen over de Russische en Sovjetgeschiedenis. In 2014 verscheen Grensland (Geschiedenis van Oekraïne), dat zes drukken beleefde en waarvan inmiddels ruim 10.000 exemplaren verkocht werden. In oktober 2015 zag de aangevulde tiende druk het licht van J.W. Bezemers standaardwerk Een geschiedenis van Rusland, met drie hoofdstukken van Jansens hand over de periode vanaf 1991. In 2019 verscheen De toekomst die nooit kwam, met de veelzeggende ondertitel: Hoe Rusland worstelt met zijn verleden.

http://www.literairnederland.nl/2014/04/10/grensland-marc-jansen/

 

Oekraïense muziek
Hieronder ook nog een aantal links naar Oekraïense stukken – een modern klassiek werk van Victor Vlasov, Shedrik van Leontovich (in dit geval samen met bandura uitgevoerd, maar solo werkt ook heel goed) en een traditioneel Oekraïens volkslied:

https://www.youtube.com/watch?v=P80X1dGVNE4

https://www.youtube.com/watch?v=K0ZGDZT3ZBE

https://www.youtube.com/watch?v=9AT2ZII4xGY