Portret van Mijn Oma

Theatervoorstelling in Amersfoort in het kader van 75 jaar Bevrijding

In de razernij en de paniek van de laatste oorlogsdagen heeft de SS een spoor van ellende door Nederland getrokken. Zo werden in Amersfoort vader en zoon Gerrit en Rinus van ’t Eind met enkele andere verzetsmensen standrechtelijk geëxecuteerd bij Huize Te Kalckweg aan de Laan 1914.

In de theatervoorstelling ‘Portret van mijn Oma’ beschrijft kleindochter Alet van ’t Eind (1952) hoe de gevolgen van dit oorlogsdrama tot op de dag van vandaag doorwerken in haar familie. En hoe het haar eigen leven beïnvloed heeft. Zij was zeven jaar na de oorlog het nieuwe leven, de eerste troost voor haar Oma Ali (Aaltje van Kolfschoten, 1901). Zij groeide op in de luisterrijke omgeving van Hotel Oud Leusden op het Landgoed Den Treek.

De voorstelling, omlijst met muziek van Oleg Lysenko, beschrijft in zes ‘tableaus’ het leven van Oma Ali. Van haar gelukkige jeugd in Den Treek, haar meisjesdromen, haar prins op het witte paard en haar gezinsgeluk aan de Snoeckaertlaan 28 in Amersfoort.

En dan de bominslag in haar leven. De brute moordpartij op 23 april 1945. Het rauwe verdriet en het scherpe contrast met de feestende stad die de bevrijding viert. Hoe oma Ali het verlies van man en oudste zoon verwerkt en hoe ze uiteindelijk in de schilderkunst toch nog troost vindt. Grote drama’s in kleine verhalen. Verhalen die lang doorwerken en daarom doorverteld moeten worden. Altijd maar weer.

Muziek

Oleg Lysenko (1974, Oekraïne) omlijst ‘Portret van mijn Oma’ op bandoneon. Oleg heeft o.a. gespeeld met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, samen met de Russische bariton Dmitry Hvorostovsky. Oleg Lysenko heeft een voorliefde voor genre-overschrijdende projecten waarbij beeldende kunst, literatuur en muziek elkaar aanvullen en in elkaar overvloeien. Oleg trad onder meer op met de onlangs overleden schrijver en beeldend kunstenaar Armando, met beeldhouwer en tekenaar Koenraad Tinel, met de schrijvers Stefan Brijs en Stefan Hertmans, de vertaler Hans Boland en met de journalist/schrijver Peter d’Hamecourt.

Tekst en uitvoering: Alet van ’t Eind (1952, Amersfoort)

Muzikale begeleiding: Oleg Lysenko (1974, Oekraïne), www.oleglysenko.nl

Regie: Anne Naron (1946, Odijk)

stAeg
‘t Zand 37
3811 GB Amersfoort
https://www.staeg.nl/
vrijdag 24 april 20.00 uur